Trzy razy zdrowie – Śniadanie przepis


Cześć…

Zaczynamy nowy cykl artykułów pt. „ Jesteś tym co jesz”. Dzisiaj pierwszy z nich i chyba trzeba na wstępie powiedzieć „smacznego” i „ na zdrówko”;)

Jedzenie to jeden z najważniejszych elementów naszego funkcjonowania, warto więc poświęcać mu należną uwagę i świadomie się odżywiać. Dziś zaczynamy od pierwszego posiłku w ciągu dnia, którym dla większości z nas jest śniadanie. Poniżej znajdziesz trzy zbilansowane posiłki, które Ci dostarczą wszystkiego to co na start organizmowi potrzeba. Zaznaczamy, że opisujemy to co sami stosujemy.  Jesteśmy wegetarianami dlatego nie znajdziecie w śniadaniu elementów mięsnych. Zaczynamy więc i smaczności.

Ptasie śniadanie :

 Jest to śniadanie, które spokojnie możemy zrobić dzień wcześniej bez przypraw i rano dodać sól pieprz i zabrać je do pracy.

Składniki

  • 125g Twarogu chudego
  • 100 g jogurtu
  • 20g siemienia lnianego
  • 20g pestek słonecznika
  • 10 g orzechów
  • 150 g papryki lub pomidorów koktajlowych lub innych ulubionych warzyw

W pojemniczku, który możemy zamknąć rozdrabniamy ser. Mielimy razem wszystkie ziarna i wysypujemy na ser całość przykrywamy jogurtem. Solimy, dodajemy pieprzu ( ja dodaje jeszcze zielonej pietruszki odrobinę kurkumy i oregano ). Kroimy paprykę w drobną kostkę (można dodać warzywa jakie lubisz ogórki pomidory oliwki …) i posypujemy pokrojoną kostką całość i gotowe :).

Czas przyrządzania: 15 min

Płatki Misia:

To śniadanie należy przygotowywać dzień wcześniej lub kilkanaście godzin przed zjedzeniem, tak by dać możliwość płatkom naciągnąć wilgoci i przejść smakami.

Składniki

  • 70 g płatków owsianych górskich [ nie błyskawicznych]
  • 100 g jogurtu
  • 10 g ziaren słonecznika
  • 10g siemienia lnianego
  • 10 g żurawiny suszonej lub suszonych śliwek lub suszonych rodzynków
  • Około 2 łyżeczek miodu lub syropu z agawy
  • Jabłko lub gruszka lub kiwi
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Opcjonalnie konfitura wiśniowa lub śliwkowa

Odmierzamy płatki, ziarna i  suszone owoce. Mieszamy suche składniki razem. Dodajemy do suchych składników jogurt i miód lub syrop z agawy i mieszamy. Na patelnie wrzucamy pokrojoną gruszkę lub jabłko obrane ze skórki, dodajemy odrobinę wody lub sok z jednej mandarynki oraz łyżeczkę soku z cytryny i prażymy do miękkości. W pojemniczku  składamy nasze śniadanie. Na spód dajemy uprażone owoce, na nie kładziemy płatki wymieszane z jogurtem i opcjonalnie na wierzch można dodać około łyżki konfitury. Wstawiam zamknięte do lodówki na noc i rano gotowe.

Ale JAJA :

To śniadanie najlepiej uszykować kilka godzi przed jedzeniem. Można również zrobić to dzień wcześniej, ale wówczas nie należy dodawać przypraw i sosu, ponieważ wraz z czasem warzywa stracą swoją jędrność i całość stanie się niesmaczna.

Składniki :

  • 2 ugotowane jajka
  • 100 g pomidorków koktajlowych lub innych
  • 50 gr ogórka świeżego
  • 4 rzodkiewki
  • 5-6 sztuk oliwek
  • 90 g czerwonej papryki
  • 50 g podprażonych pestek słonecznika
  • 50 g świeżego szpinaku lub sałaty
  • Szczypiorek
  • kiełki np. rzeżuchy

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Sól, pieprz i przyprawy jakie lubisz np. kurkuma , Curry …

Na spód pojemniczka kładziemy szpinak lub sałatę. Następnie umyte i pokrojone warzywa. Na warzywa układamy ostudzone i pokrojone jajka. Całość posypujemy szczypiorkiem i prażonymi ziarnami słonecznika.  Przygotowujemy sos. Do oliwy wlewamy wszystkie pozostałe składniki – najlepiej wlać wszystkie do słoiczka i zamknąć go i „roztrzepać” składniki . Warzywa polewamy sosem maksymalnie na godzinę przed zjedzeniem.

I zjadając jedno z tych trzech śniadań z pewnością żadne trudy dnia codziennego nie będą Ci straszne 🙂

Pozdrawiam

Joanna